overspel

Overspel, vreemdgaan en scheiding

In de media is er een offensief gaande die er op uit is ieder thuis te vernietigen. De duivel is er op uit om ieder huwelijk kapot te maken, om ieder Christelijk koppel uit elkaar te drijven en om het door God ingestelde concept van “trouw … tot de dood ons scheidt” kapot te maken.

De TV en alle bladen zijn begonnen met een meedeogenloze aanval op het ouderwetse idee van “trouw zijn aan elkaar”. Ze stellen dat ieder huwelijk een “buiten-echtelijke relatie” moet hebben. Volgens hen zou het huwelijk gezonder zijn wanneer er een klein beetje overspel bij komt kijken. Ze willen ons laten geloven dat iedereen wel eens vreemdgaat, dat dit iets normaals is. Overspel, ruilen van partner en vreemdgaan is nu zo overheersend aanwezig dat we er niet eens meer raar van opkijken. De druk om vreemd te gaan wordt onder Christenen ook steeds groter.

Hoe kan God ooit Zijn oog dicht doen voor de manier waarop zoveel Christenen vandaag de dag met hun partners omgaan? Via het apart van elkaar leven, via scheiding. Duizenden Christenen, waaronder ook voorgangers, rennen naar scheidingsadviseurs toe en doen afstand van hun geloften om vervolgens verder te gaan met iemand anders! Echtscheiding is vandaag de dag niet veel zondiger meer als dat spugen op de straat is!

Degene die het opgeven zeggen dat ze samen onverenigbaar zijn, dat het huwelijk niet te genezen valt, dat alle liefde verdwenen is, dat het erger voor hen en de kinderen zou zijn als ze samen zouden blijven. Ze willen hun persoonlijkheid niet verstikken. En vaak is dat het geval. En in enkele gevallen is scheiding zelfs onvermijdelijk. Maar, zoals ik het zie, gaan negen van de tien gescheiden mensen na hun scheiding alweer uit met een ander, sommige zelfs tijdens de scheiding!

Scheiding is een manier geworden om een oude geliefde de prullenbak in te gooien, om deze vervolgens in te ruilen voor een nieuw exemplaar. En vaak is dat tweede huwelijk niet veel beter. Ik heb veel mensen begeleid die beleden dat hun tweede of derde huwelijk zelfs nog slechter waren als hun eerste. Mensen die op een echtscheiding afstevenen zouden eens om zich heen moeten kijken en eens wat vragen moeten stellen aan mensen die dezelfde weg hebben afgelegd. Slechts enkele zijn werkelijk gelukkig in hun tweede huwelijk. Vaak is het alsof je uit een pan vol hete olie gewoon in een ander vuur springt. Scheiding is een doodlopende weg – en leven met een andere partner voorziet nauwelijks in een blijvende vreugde en vrede. Wanneer twee gescheiden mensen met elkaar trouwen, is het vaak een verbond tussen twee verliezers. En ze brengen een hele stapel onopgeloste problemen mee dat huwelijk in.

Scheiden en opnieuw trouwen is niet het plan van God, en alleen onschuldige slachtoffers (van een slechte partner) vinden een mate van geluk in een nieuwe relatie. Er zijn gevallen waar een persoon scheiding niet kon vermijden en hertrouwde binnen de wil van God. Maar zelfs dan, zullen beide partners hard moeten werken, en extra moeten bidden om hun liefde en vreugde vast te kunnen houden. Maar dit zijn wel uitzonderingen op de regel.

Wat een verschrikkelijke schande dat zoveel Christenen, die claimen dat Christus kan genezen en dat God gebeden verhoord niet kunnen accepteren of geloven dat Hij hun huwelijk kan genezen. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer twee mensen werkelijk hun huwelijk willen laten werken, en dat ze niet stiekem iemand anders willen, dat zo’n situatie nooit hopeloos is.

Mijn hart breekt om zoveel mooie gezinnen kapot te zien gaan. En het is beangstigend om te zien dat stelletjes uit elkaar gaan, zelfs mensen die prachtig samen gebracht zijn. We ervaren op dit moment een stortvloed aan mensen die als individu gaan leven binnen een huwelijk en aan scheidingen. Alle “experts” die zich in dit probleem verdiepen proberen uit te vinden waarom 1 op de 2 huwelijken mislukken.

Normaal gesproken bedriegen man en vrouw elkaar omdat ze niet langer meer met elkaar communiceren, of omdat ze uit elkaar gegroeid zijn. Maar dat is tegenwoordig niet altijd het geval. Ik heb een aantal mannen en vrouwen begeleid die beweren enorm verliefd te zijn op hun partner, die goed communiceren, die seksuele voldoening bij elkaar vinden. Maar toch belanden ze op de een of andere manier in een geheime relatie buiten hun huwelijk. Ze kunnen me geen andere rede geven dat ze zich plotseling tot een ander wenden dan “Het gebeurde gewoon. We leerden elkaar kennen, begonnen dingen met elkaar te delen, samen te werken en we begonnen elkaar te respecteren. Ik hou van mijn partner, maar ik heb zo’n grote respect voor …”

Er is een groot verschil tussen een swinger en een overspelige met berouw

De swinger heeft een relatie en verbergt dit. Hij geniet van elk moment en toont geen enkel teken van schuld of verdriet. Hij is bereid het risico te lopen gepakt te worden. Hij speelt een russische roulette van lust – geheime ontmotingen, gehaaste telefoongesprekjes, “zakenreizen”, gecodeerde notities en begroetingen en een eindeloze reeks aan leugens en bedrog. Hij gaat naar de kerk en doet net alsof alles zuiver en heilig is bij hem – hij schud iedere veroordeling van de Heilige Geest van zich af. Hij is overgeleverd aan de leugen, ervan overtuigd dat zijn verhouding anders is, dat God het wel begrijpt en snapt waarom hij behoefte heeft aan die ander. De overspelige vrouw speelt hetzelfde spel, maar vaak levert ze overcompensaties aan haar man door extra vriendelijk en liefdevol te zijn naar hem toe.

Maar het is iets totaal anders wanneer een man of vrouw gevangen wordt in een val van de duivel. Een ontwetend en onwillig slachtoffer. Deze man of vrouw veracht het compromis, huilt van schuld en bidt continu voor kracht om het te overwinnen. Er is een gevoel van schaamte. Er is een angst voor ontdekking, maar meer dan dat, een angst dat de kinderen of vrienden pijn aan gedaan wordt. Terwijl de bedriegende swinger rechtvaardigt wat hij doet, roept de berouwvolle overspelige het uit vanuit het diepste van zijn/haar ziel: “O Heer, verlos me uit deze strik van de duivel! Vul me met Uw heiligheid, zuiver mij! Maak me vrij! Laat me nooit, maar dan ook nooit meer Uw Heilige Naam ontheiligen!”.

Een man die onlangs werd betrapt in zo’n situatie vertelde mij: “Ik durf te wedden dat bijna iedere man of vrouw sinds ze getrouwd zijn wel eens in de armen van een ander hebben gelegen. Ik denk niet dat er iemand is die ooit stiekem een andere man of vrouw gekust heeft”.

Een andere verontrustte man zei me: “Ik denk niet dat er tegenwoordig nog gelukkige huwelijken zijn. Iedereen heeft wel problemen, en daarom zoeken zoveel mensen naar iemand anders om mee te praten. Ze willen begrepen worden. De vrouw wil dat iemand haar zegt dat ze nog aantrekkelijk is, ze wil tederheid. Hij wil rust en vrede en iets meer spanning en romantiek. Al deze echtgenoten en vrouwen die rondrennen met zo’n behoefte zijn explosief. Uiteindelijk eindigt het in een affaire”.

Ik geloof dat Jezus een overspelig persoon met berouw vergeeft. Hij staat het niemand toe om stenen te werpen, of om beschuldigingen te uiten tegenover zo’n persoon die betrapt wordt – als die persoon berouwvol is en bereid is om “niet meer te zondigen”.

Ik heb ooit een evangelist ontmoet tijdens een vliegreis van Toronto naar Dallas. Deze bekende broeder zat tegenover me en was aan het zoenen met een jonge secretaresse en dronk de ene cocktail na de andere. Ik sprong op, ging op m’n knieën naast hem zitten en beripste hem vanuit liefde. Hij was geshockeerd. Ik heb hem beloofd zijn overspel en drinken nooit bekend te maken als hij deze vrouw en de fles zou verlaten. Terug naar huis zou zijn, naar zijn vrouw om samen aan God om hulp te vragen. Hij huilde en dankte me voor het begrip en de vergeving.

Twee weken laten verliet hij zijn vrouw, vertrok met deze jonge secretaresse, ging door met drinken en met zijn overspelige werken. Deze man reist nog steeds rond, predikt het evangelie – en leeft in zonde! Maar het ergste van alles is dat hij pronkt met zijn overspel. Hij schept op: “Ik heb dit altijd al gedaan sinds ik gered ben. Het is al eerder voorgekomen. En het is okay. Ik heb nu eenmaal deze behoeftes. God is met mij – Hij begrijpt het wel”.

Nee! NOOIT! God begrijpt deze vorm van godslastering niet! We moeten iedere gevallen broer en zus in Christus herstellen. Als ze berouw tonen en bereid zijn te veranderen. Maar we moeten nooit de persoon wiegen en troosten die pronkt met zijn/haar seksuele afwijking, en roept “God begrijpt het wel”.

Ik, en geen enkele van mijn medewerkers, staan boven de verleiding tot ontrouw. Zelfs de voorgangers van onze grootste gemeenten, onze meest gerespecteerde evangelisten, de meest heilige van alle dienaren van God zijn stuk voor stuk in staat tot zo’n uitstap. De duivel is vastbesloten om zelfs “de uitverkorenen te misleiden”. We moeten aandachtig zijn dat wanneer we denken te staan dat we zullen vallen. Op een moment van zwakte kan iedere Christen vallen voor de charmes van een ander. Maar het hoeft niet. Christus heeft de kracht om ons trouw te houden. Wanneer we willen is er voldoende kracht en moed om iedere verleiding te weerstaan. En het meest belangrijke is dat we iedere gedachte van overspel en ontucht moeten haten. We moeten het zien als een kanker die alles wat heilig en goed is vernietigd!

Ik ben verontwaardigd vanwege de pogingen van de duivel om Christelijke huwelijken te vernietigen! Ik wil het liefst dit hele probleem aan de kant schoppen zodat het ophoud. Laten we stoppen met al dat liegen, met alle spelletjes en gewoon recht op het hart van het probleem afgaan. Als u problemen heeft in uw huwelijk zou het goed zijn om nu goed op te letten! Wat ik tegen u te zeggen heb heeft alleen betrekking tot ware volgelingen van Jezus.

Ik vroeg op een dag aan de Heer waarom zoveel voorgangers – waarom zoveel ogenschijnlijk godvruchtige mensen – hun vrouw verlaten om verliefd te worden op een ander. Waarom scheiden ze en waarom leven er zoveel in overspel? Waarom zijn er duizenden en duizenden Christenen die hun huwelijk opgeven – gaan scheiden en gewoon stoppen?

Het antwoord? Zelfbevrediging in plaats van het op zoek gaan naar de glorie en gerechtigheid van de Vader. Jezus heeft het volgende gezegd gezegd: “Wie op eigen gezag spreekt, zoekt eigen eer. Maar wie de eer zoekt van wie hem gezonden heeft, is betrouwbaar, hij bedriegt u niet” (Johannes 7:18)

Degene die opgeven zoeken niet naar de glorie van God! Ze zijn er niet op uit om alleen Hem te behagen. Nee! Ze geven de voorkeur aan hun eigen eer en voldoening. Jezus zei in essentie: “U zou trouw aan uw gelofte blijven, er zou geen verlangen zijn om overspel te plegen, geen verlangen om te scheiden – er zou geen enkele ruimte voor enkele ongerechtigheid zijn in u – wanneer u werkelijk op zoek bent naar MIJN glorie!”

Maar tegenwoordig gaat het allemaal om ik, ik, ik! Over mijn tevredenheid! Over mijn voldoening! Over mijn groei en ontwikkeling! Mijn eenzaamheid! Mijn frustratie en leegte! Mijn verlangen naar iemand die me begrijpt. Het is allemaal egocentrisch! Het is allemaal gericht op de behoeften van de eigen ik. Datgene wat God glorie brengt heeft een ondergeschikt belang. Men gaat niet langer meer de tweede mijl. Men keert niet meer terug naar de eerste liefde nadat er berouw en verandering geweest is. Er is geen streven meer. Geen zelf-verloochening! Geen empathie meer voor de gevoelens van de ander! Geen afleggen van egoïstische behoeftes meer! Het gaat allemaal om “Geef MIJ wat IK nodig heb om gelukkig te zijn – ongeacht wat het kost”.

We zijn enorm trots en zelfgericht geworden. En die trots is vandaag de dag zo sterk dat binnen veel huwelijken mensen langs elkaar heen leven – in een levende hel – alleen omdat ze trots zijn om uit elkaar te gaan. En wanneer een van de partners dan weg gaat is de ander gekwetst – maar vaak alleen in zijn/haar trots. Wanneer zij wegloopt is zijn trots bekrenkt omdat hij denkt dat mensen hem als een mislukking zien. Wat een schande! Wegwezen met al die stinkende trots!! Weg met al die zorgen over wat anderen zouden zeggen! We zouden op onze knieën moeten vallen en God moeten vragen ons te vergeven dat we alleen al denken aan het weglopen uit ons huwelijk!

Ja, mannen plegen overspel. Ze lopen weg bij hun vrouw. Sommige mannen zijn homoseksueel en scheiding is voor hun de enige uitweg. Vrouwen worden het beu en vertrekken. Ze vallen voor iemand anders en gaan weg. Ze verhuizen naar hun eigen appartement en proberen het zelfstandig en onafhankelijk te redden. Maar de ware tragedie is dat 95% van al deze dwaasheid gestopt kan worden! De meerderheid van scheidingen hadden nooit moeten gebeuren! En de meeste scheidingen die nu overwogen worden zouden gestopt moeten worden!

Hoe? Door te beginnen met uzelf beste lezer! Wanneer u nog steeds van uw vrouw houdt, en niet betrokken bent in een geheime relatie; als u bereid bent te veranderen om de man te zijn die God wil dat u bent; als u wil dat uw huwelijk nog doorgaat; als u al uw verborgen zonden verlaten heeft – zorg dan dat u zichzelf insluit met God om alles recht te zetten met Hem! Uw probleem is echt niet uw vrouw; het is de slechte relatie die u heeft met uw Verlosser!!! En u mevrouw … ik geloof niet dat God trapt in het excuus “Ik hou gewoon niet meer van hem”. U heeft misschien uw eerste liefde verloren, ergens een tijd geleden door alle pijn en moeites. Maar God zegt: “Bedenk hoe u de boodschap ontvangen en gehoord hebt; houd daaraan vast en keer terug van deze weg” (Openbaring 3:3)

Uw tweede liefde voor elkaar kan groter zijn dan de eerste. Er is een eerste en tweede liefde, en de tweede is altijd beter. Niets is ooit dood wanneer we een creatieve God dienen!

Gaat u vreemd? Bent u verliefd op een ander? Zo niet, zorg dan dat u zich insluit met God en repareer iedere communicatielijn. Uw eerste liefde voor Jezus is kwijt geraakt, en daarom mist de rest van uw leven ook focus.

U hoeft niet samen met een hulpverlener te gaan zitten om het hele verleden op te rakelen. U moet u beide vernederen en apart van elkaar naar God gaan om om een vernieuwde liefde voor Jezus te vragen en om een nieuw gevoel van Zijn Heiligheid en gerechtigheid. Hekken worden niet gerepareerd door dingen uit te praten. Nee! U bid alles uit totdat er niets meer overgebleven is dan een bereidwilligheid om God te gehoorzamen.

En God zegt: “Ik verafschuw het wanneer iemand zijn vrouw verstoot. Het is even erg als moord. Beheers je en blijf je vrouw trouw” (Maleachi 2:16)

God HAAT het – en u moet het ook haten! En wanneer uw huwelijk werkelijk hopeloos is, en heeft u er alles aan gedaan – sta dan stil en laat Hem al uw stappen ordenen.

Neem willekeurig twee lieve mensen, een man en een vrouw. Zet ze voorin de gemeente neer, omringd door huilende en biddende heiligen. Laat ze zingen, prediken, bidden en aanbidden samen met de anderen. Maar als een van de twee hun norm hebben verlaten, als ze zich hebben overgeven aan onrecht, als ze overspelig geworden zijn in de ogen van God, als zij een hoer is en hij een hoereerder. Dan zal al het spreken in tongen absoluut niets uithalen. En wanneer ze in hun zonde blijven, het vergergen, door blijven gaan alosf niemand ervan weet of er achter zal komen, als ze geen schaamte kennen – kijk dan uit! God zal ze ophangen en een spektakel van hen maken. God zal uiteindelijk deze mensen ontmaskeren ten overstaan van alle mensen. Als Gods volk slechts twee krachtige beloftes zal claimen, dan kan overspel en echtscheiding worden vermeden.

“Aan hem die in staat is u voor struikelen te behoeden en u op te stellen voor zijn luisterrijke troon, vlekkeloos en juichend van vreugde” (Judas 1:24)

“Want voor God is niets onmogelijk” (Lucas 1:37)

Zie ook: “Uw huwelijk kan het redden”