afhankelijk-geluk

Laat uw geluk niet afhangen van anderen

Een verdrietige jongeman en zijn vrouw kwamen onlangs bij me langs voor advies. Na vier moeilijke jaren van huwelijk en twee kinderen waren ze een scheiding aan het overwegen. Zij was de droevigste vrouw die ik jaren gezien had. Haar echtgenoot, een jonge jeugdwerker, stond wat met zijn voeten te schuivelen terwijl zijn betraande vrouw haar bekentenis eruit snikte.

“Er is absoluut geen hoop voor ons huwelijk”, huilde ze, “we leven in twee verschillende werelden. Hij is zo in beslag genomen door zijn werk dat hij geen tijd meer voor mij en de kinderen heeft. Mijn hele wereld draait om hem, maar ik ben het beu om thuis te zitten wachten op hem. Er komt helemaal niets meer uit m’n handen, ik weet niets eens of ik nog wel van hem houd”.

Het doet me pijn om zo’n jong stel te zien die met elkaar omgaat alsof het vreemden voor elkaar zijn. Ik herken de oorzaak van hun probleem onmiddellijk  Beide waren verveeld, rusteloos en ongelukkig met elkaar. Net als zoveel andere echtparen stonden ze ooit voor een ambtenaar om getrouwd te worden, keken elkaar liefdevol in de ogen en hun harten waren vervuld met hoop en verwachting dat hun huwelijk geluk en voldoening zou brengen. En nu, slechts een paar jaar later, is al hun hoop in as opgegaan. Ze raken gedesillusioneerd en hoe hard ze het ook proberen ze krijgen het niet voor elkaar om dat vonkje van de eerste liefde weer op te rakelen. En het is vanaf dat moment dat de afschuwelijke gedachten van echtscheiding de oppervlakte bereiken.

Ik keek die jonge vrouw in haar ogen aan en zei “Wat een schande dat al uw geluk afhankelijk is van wat uw man doet. Als hij een goede echtgenoot is, als hij u behandeld op de manier waarop u denkt dat u behandeld dient te worden, als hij wat tijd met u besteed – dan zult u misschien een stukje geluk vinden. Maar wanneer hij u teleurstelt heeft u niets meer. Uw hele wereld staat en valt door de handelingen van uw man. Daarom bent u zo leeg.

Ze knikte bevestigend en boog haar hoofd terwijl ik verder ging. “Jonge vrouw, u bent geen volledig persoon, u bent slechts een halve persoon. U kunt niet overleven wanneer u afhankelijk bent van anderen voor uw geluk. De ware vrijheid van een vrouw ligt in het vinden van uw geluk in Christus, door Gods kracht. U moet op Hem staan en ermee stoppen afhankelijk te zijn van uw man of iemand anders om u gelukkig te maken”.

Ze wist dat ik gelijk had – ik had de spijker op de kop geslagen. Ze beloofde dat ze haar manier van denken zou veranderen en zelf het Leven in zou stappen. Ik verliet hen en was ervan overtuigd dat ze uit haar rol van emotioneel kreupele zou stappen en haar eigen bron van geluk zou vinden in een hernieuwde relatie met God.

De ware oorzaak van scheiding en gebroken relaties

Echtparen worden emotioneel kreupel wanneer ze volledig op elkaar steunen, waarbij ze maken dat ze beide vallen. We verpesten onze relaties omdat we onder de invloed van een leugen leven. We hebben onszelf ervan overtuigd dat we recht op geluk hebben en dat onze partner moreel verplicht is om dit voor ons te creëren. Het gevaar van die leugen is dat wanneer we het geluk dat we van hen verwachten niet vinden, dat we alle schuld bij de partner gaan neerleggen.

Alle scheidingsprocedures worden overspoeld met mannen en vrouwen die simpelweg willen scheiden omdat hun huwelijk hen geen geluk (meer) brengt. Een gescheiden man zei mij “God zegene mijn vrouw; ze heeft zo hard haar best gedaan. Ik heb die vrouw drie van de beste jaren van mijn leven gegeven, in de hoop dat ze kon leren mij te begrijpen en mij een man kon laten voelen. Maar ze had het simpelweg niet in zich. Ze wist waarschijnlijk niet hoe ze mij gelukkig kon maken”.

Die man zal waarschijnlijk nog een of twee keer trouwen, in de hoop dat zijn nieuwe vrouw wel zal slagen. En sommige blijven maar trouwen, de een na de ander, in een wanhopige poging om een begrijpende zielsgenoot te vinden die geluk voor hem/haar zal creëren. Maar ze vinden dit zelden, hun verdriet en ongeluk neemt met iedere nieuwe huwelijkspartner alleen maar toe.

Er is geen enkel mens op aarde dat geluk kan scheppen voor u. U moet het vinden door het werk van God in uw eigen leven. Het huwelijk bestaat niet uit twee halve mensen die proberen samen één te worden. Nee, het huwelijk bestaat uit twee hele mensen die samen zijn gebracht door de Geest van God. Het huwelijk zal nooit werken tenzij beide partijen hun eigen identiteit behouden in Christus, en hun geluk en vervulling vinden in Hem; ze moeten compleet zijn in Hem.

Waarom zou u het toestaan dat de daden van een ander uw leven kapot maken? Waarom zou u het toestaan dat de acties van een ander u beroven van uw vrede en vreugde? Waarom kunt u het leven niet in de ogen kijken en zeggen “Van nu af aan zal ik het niet meer toestaan dat een ander mij neerhaalt. Ik ben vastbesloten om een heel persoon te zijn en ik zal mijn bron van geluk vinden in Christus. Ik leun niet meer op iemand anders om mij vervulling en een doel te geven in mijn leven! Ik wil een geluk die niet verloren kan gaan!”

Stap uit de gevangenschap van de handelingen van een ander

Ik zeg tegen iedere huisvrouw die mij kan horen: “Stap uit die gevangenschap waarin u uw leven door anderen leeft”. God heeft nooit de bedoeling gehad dat u uw geluk enkel in uw echtgenoot of kinderen vind. Ik zeg hier niet dat u hen moet verlaten – ik zeg u enkel dat u het idee moet verlaten dat uw geluk afhankelijk is van andere mensen. God wil dat u een leven van waar geluk en tevredenheid vind gebaseerd op wie u bent in Christus in plaats van op de buien en grillen van mensen om u heen.

Vrouwen die veranderen in vastgeklampte wijnstokken zijn niet aantrekkelijk voor een intelligente man. Mannen zullen uiteindelijk over een vrouw heenlopen die op hen leunen en een houding hebben die zegt: “Jij bent mijn hele wereld en als je me ooit laat vallen dan kan ik net zo goed sterven”. Vrouwen die onafhankelijk gelukkig en tevreden worden in Christus worden heel aantrekkelijk. Een werkelijk aantrekkelijke vrouw is er een die tegen haar man kan zeggen “Ik hou van jou en ik ben je beste vriend. Maar ik ben volledig in Christus en mijn geluk ligt in mijn eigen relatie met God”.

Dit is ook een boodschap aan iedere jonge persoon die moet proberen te overleven onder de druk van gebroken relaties die zo gewoon lijken te zijn vandaag de dag. Hoe kan een jong persoon geluk vinden terwijl hun ouders uit elkaar gaan en hun thuis uit elkaar valt? Zij moeten ook leren om niet van anderen afhankelijk te zijn in hun geluk.

Een 19-jarig meisje zei me eens “Mijn vader en moeder zijn nu al 23 jaar verliefd. Ik denk dat zij het perfecte huwelijk hebben. Als ik ooit ontdek dat ze problemen hebben en alleen maar mooi weer spelen voor mij – dan ga ik denk ik dood. Als mijn ouders ooit gaan scheiden, dan ga ik het huis uit en dan ga ik aan de drugs, sex en alcohol om wraak te nemen. Ik zal mijn leven vergooien”.

“Wat een verschrikkelijk idee”, zei ik tegen haar, “Is het niet een schande dat al je geluk afhankelijk is van wat je ouders doen? Als zij ooit falen, dan faalt ook jou doel in het leven. Je zult je leven lang proberen anderen op de plaats van je ouders te zetten. Je zult altijd een idool moeten hebben – iemand die een goed voorbeeld voor je kan zijn. Je zult nooit zelfstandig worden, je zult slechts falen omdat iemand anders gefaald heeft. Dat zou jammer zijn!”.

Onze jonge mensen moeten ontdekken waar ze hun eigen bron van geluk kunnen vinden; ze moeten niet langer afhankelijk zijn van hun ouders om het voor hen te creëren. Dank God dat ik nu honderden jonge mensen ontmoet die hun geluk hebben gevonden in Christus. Een jongeman zei me eens “Ik houd van mijn ouders, maar ik sta het niet toe dat hun echtscheiding mij beïnvloed. Ik blijf doorwandelen met God, ik heb mijn eigen leven te leven en ik laat me niet naar beneden halen door hun acties”.

We moeten onszelf aan de noden van anderen geven. We moeten helpen om de pijn van anderen te verminderen. We moeten elkanders lasten dragen, maar dit kunnen we alleen maar doen wanneer we het geluk gevonden hebben. We kunnen anderen alleen maar helpen zichzelf te vinden wanneer wij onszelf in Christus gevonden hebben.

Er is een juiste manier om geluk te vinden

Ik ben niet iemand die veel waarde hecht aan formules of how-to’s. Maar in mijn eigen ervaring heb ik een simpele manier gevonden om waar geluk te vinden die niet afhankelijk is van wat anderen doen. Het is een geluk die niet komt en gaat, die niet wordt beïnvloed door de bui, de woorden of de acties van andere mensen in mijn leven – zelfs niet van degene van wie ik het meest houd.

Wat is het geheim? Ik heb ontdekt dat mijn noden geestelijk zijn en niet fysiek! Onze menselijke basisnoden bestaan uit voedsel, water, onderdak en zuurstof. Naast die dingen zijn onze noden geestelijk, en die noden kunnen niet vervuld worden door mensen.

Al het ongeluk is het resultaat van pogingen te proberen onze noden te vervullen via menselijke relaties. Wanneer een ander mens er niet in slaagt onze noden te vervullen worden we gefrustreerd en ongelukkig. Een man komt bijvoorbeeld thuis van zijn werk, hij is moe, heeft een kort lontje en heeft een begripvol woord van zijn vrouw nodig. Hij is teneergeslagen en hij wil dat zijn vrouw hem goed doet voelen. Zijn vrouw heeft op haar beurt haar eigen noden. Ze voelt zich een beetje sip en eenzaam en zij wil dat hij haar een beetje opbeurt. Dus leunen ze op elkaar. De ongesproken boodschap komt er uit “Ik heb pijn lieverd, genees me, ik voel me down; til me op want ik ben teneergeslagen; maak me gelukkig ik voel me sip; ik heb een nood vervul die. Sla je arm om me heen en houd zoveel van me dat alle pijn verdwijnt”.

Natuurlijk kan geen van beide de nood van de ander vervullen, omdat die noden geestelijk zijn en alleen God kan hen hierin helpen. U kunt zich in de armen van een ander bevinden waar u een hele liefdevolle nacht mee beleefd, maar nog steeds wordt u wakker terwijl u diep in uzelf huilt. Al snel is de ontdekking gemaakt dat die noden niet vervuld kunnen worden door seks of door een teder woord. Daarom betalen sommige mannen een prostituee 100 euro per nacht enkel en alleen om met hen te praten. Ze hopen dat hun rotgevoel weg gepraat kan worden. Maar het werkt nooit, de volgende nacht zoeken ze weer iemand anders om hun probleem mee te delen.

We verwachten van onze huwelijkspartner dat zij het werk van God doen! We verwachten wonderen van hen. We weten alleen dat we overweldigende noden hebben en dat deze vervuld moeten worden.

Eenzame mensen hebben mij wel eens vertelt “Als God me nu nou gewoon eens iemand gaf om van te houden, dan zou ik een beter persoon en een betere Christen zijn. Ik weet dat al mijn ongeluk het resultaat is van dat ik zo alleen ben al die tijd. Ik heb een vriend nodig – alleen dan zal ik werkelijk gelukkig zijn”.

Maar ik zeg dat dat niet waar is! Een ander persoon, een man of vrouw, kan u misschien een tijdelijke verlossing geven van de pijn van eenzaamheid, maar tenzij u een heel persoon bent met u eigen bron van geluk, zal het oude gevoel van wanhoop en eenzaamheid u op een dag weer overweldigen.

Twee jaar geleden mochten mijn vrouw en ik een jonge vrouw bijstaat die maar bleef beweren dat zij toch wel de eenzaamste vrouw in heel Texas was. Ze zei “Als ik nu eens een echtgenoot kon vinden, kon trouwen en kon samenwonen dan zou ik nooit meer eenzaam zijn”. We hielpen haar te bidden voor deze prins op het witte paard, en ze trouwde met een aardige, jonge Christelijke man. Maar drie maanden na haar bruiloft was ze weer vol tranen terug bij ons: “Ik ben nog steeds eenzaam, ik voel me nog steeds leeg. Ik weet nu dat het geen man was die ik nodig had, er zijn nog zaken die geregeld moeten worden in mijn leven”. Die vrouw zal nooit een goede echtgenoot zijn totdat ze leert te stoppen te leunen op andere mensen om haar noden vervuld te krijgen.

Een pas gescheiden vrouw vroeg mijn vrouw en mij te bidden dat haar weggelopen echtgenoot weer zou terugkeren. Ze was bijna hysterisch en zei “Ik wil hem zo graag terug. Ik weet dat ik ons huwelijk heb verpest – ik was zo gek en onvolwassen. Maar nu dat hij weg is wil ik hem terug. Ik denk dat ik volwassen geworden ben. Ik weet dat ik nu wel het juiste kan doen, maar hij gaat uit met een andere vrouw. Ik ben zo wanhopig dat als God hem niet snel bij mij terugbrengt, dan ga ik naar de dichtst bijzijnde kroeg om de grootste dronkaard op te pikken die je ooit gezien hebt”.

Ik zei haar dat we niet gaan bidden voor zijn terugkeer, omdat ze nog niet klaar was voor hem. Ze zou het weer helemaal verpesten. Waarom? Omdat ze nog steeds geen heel persoon was. Ze was bereid om al haar moraliteit de deur uit te gooien als hij niet zou thuis komen om haar gelukkig te maken. Daarom worden voor zoveel mensen deze gebeden niet verhoord, ze zijn er nog niet klaar voor. Ze zouden dezelfde fouten weer maken – zelfs als ze met iemand anders zouden trouwen. Ze zouden nog steeds op anderen leunen – altijd maar weer iemand anders gebruiken als een kruk om zich staande te houden. Ze zijn geen heel persoon geworden, ze zijn niet compleet.

God alléén is de bron van alle geluk en tevredenheid

Paulus zei “Mijn God zal in al uw behoeften naar zijn rijkdom heerlijk voorzien, in Christus Jezus” (Filippenzen 4:19). Niet uw man of vrouw, voorganger, psycholoog of uw beste vriend – maar God! Ga je gang en deel al uw problemen met uw vriend, uw voorganger of een professioneel adviseur. Maar ze kunnen u alleen maar helpen als ze kunnen maken dat u uzelf in de spiegel aankijkt. U moet het zelf doen – u moet uw noden naar de Heer brengen en het Hem toestaan om u heel te maken. Uiteindelijk zult u afstand moeten doen van iedere kruk en volledig op Christus alléén moeten steunen!!

Wanneer uw relatie met de Heer niet goed is, dan zal dit al uw menselijke relaties beïnvloeden. De meeste getrouwde Christelijke stellen hebben geen problemen met hun huwelijk – nee, ze hebben problemen met God – met geloof, met gebed; en om die rede hebben ze problemen met elkaar.

Wanneer mensen aan mij belijden dat hun huwelijk in de problemen zit, dan hoef ik niet heel erg diep te graven totdat ik ontdekt dat ze niet op de plaats zijn waar ze zouden moeten zijn met de Heer. Ze zijn verveeld geraakt met de dingen van God, dus vervelen ze zich ook met het leven en het huwelijk. Ze hebben het contact met God verloren en hebben daardoor ook het contact verloren met hun huwelijkspartner. Ze lijden niet onder een tekort aan communicatie met elkaar; nee ze lijden het meeste vanwege het gebrek aan communicatie met God. Wanneer mensen stoppen te spreken met God, stoppen ze te spreken met elkaar. En mensen die stoppen met spreken met God zullen al heel snel zich eenzaam en depressief voelen. Ze voelen zich in werkelijkheid eenzaam vanwege God, ze hongeren naar gemeenschap met Hem, ze verlangen naar Zijn liefde en nabijheid – maar in plaats dat men deze noden erkent als zijnde geestelijk, leggen ze de schuld van hun gebrek aan vervulling bij hun partner neer.

Als de meeste Christen nu werkelijk eerlijk zouden zijn, dan zouden ze moeten toegeven dat er helemaal niets onherstelbaar fout zit in hun huwelijk. Wat er fout zit is hun relatie met God. Hun geloof is in gevaar en wanneer mensen niet op de correcte manier voor God staan raken ze gefrustreerd en reageren dit af op degene van wie ze het meest houden. Ze zijn in werkelijkheid boos op zichzelf. Dat lege, rusteloze gevoel is een honger naar God. Maar in plaats dat ze terugkeren naar hun binnenkamer om die dorst te lessen, drijven de meeste Christenen steeds verder af en vallen in een diepe wanhoop.

Er is geen Christen in deze wereld die, diep in zijn hart, zich er niet van bewust is dat God hem zal helpen. We weten dat God al onze pijn kan genezen – dat Hij ieder huwelijk kan helen – dat Hij iedere traan wegveegt en vreugde kan brengen, maar we nemen simpelweg niet de tijd of de moeite om naar Hem te rennen in onze tijd van nood.

U kunt gelukkig zijn, u kunt een volledig persoon zijn – en u zult nooit meer op een ander mens te hoeven leunen. Dat betekent niet dat we elkaar niet nodig hebben, nee we hebben het gebed, de hulp en de troost van liefdevolle vrienden en familie nodig. Maar er kan geen blijvend geluk zijn wanneer we van de ander verwachten dat ze dit voor ons creëren.

Waarom staat u het Hem niet toe om uw hart te vernieuwen – om een nieuwe Geest in u te leggen – en u te openbaren dat in Zijn aanwezigheid er een volheid van vreugde en plezier is? Daarom zei de Heere Jezus: “Houdt moed, Ik ben het … en zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld” (Matteüs 14:27, 28:20)

David Wilkerson
juni 1979